Artan fiyatlar gecekondulaşmayı tetikler

GÜNDEM

Bursa Emlak Müşavirleri Odası (BEMO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Çelebi, konut fiyatlarının ve kiralarının artışının yanı sıra gündemdeki diğer sektörel konularla ilgili basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Ramada by Wyndham Otel’de düzenlenen basın buluşmasında BEMO Başkanı Erdal Çelebi’ye BEMO Yönetim Kurulu Üyesi Meral Türkeş de iştirak etti. Konut fiyatlarının artmasında; arsa fiyatlarının yükselmesini, inşaat girdi maliyetlerinin artmasını ve bankaların konut kredi oranlarını gerekçe gösteren BEMO Başkanı Erdal Çelebi, bu artışların alım gücü düşük olan vatandaşın barınma ihtiyacına engel olduğunu, bu ihtiyacı karşılamak için tekrar kaçak yapıya yönelebileceği tehlikesinin altını çizdi.

Karşılaştırmalı örnekler

BEMO Başkanı Çelebi, son 3 yılda konut, inşaat girdi maliyeti ve arsa fiyatlarının geldiği noktayı karşılaştırmalı örneklerle aktardı.

 Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer ilçesinden örnekler vererek konuşmasını sürdüren Başkan Çelebi, “Yıldırım Millet Mahallesi’nde 2019 yılında 5 kat imarlı, site olarak yapılaşmaya müsait olan arsa metrekare birim fiyatlarının rakamları 1500 lirayken, 2021 Eylül ayında 4500-5000 liralara çıktı. Yine aynı bölgede 2019 yılında 350 bin ortalamayla satılan 3+1 konutların 750 bin liralar civarına oturduğunu görüyoruz” dedi.

Örneklerine Osmangazi Yunuseli Mahallesi ile devam eden Çelebi, “Yine aynı emsal ve değerdeki arsalar 2019 yılı itibariyle Yunuseli’de 2200 TL civarındayken, 2020 yılında 3800 ve bu yıl da kısıtlı arsadan dolayı alıcı ve satıcı arasındaki rakamlara göre fiyat belirlendiğini görüyoruz. Bu şekilde gerçekleşen işlemlerde fiyat, 5 bin TL’lerin üzerine çıkabiliyor. Osmangazi Yunuseli’nde 2019 yılında 350 bin lira bandındaki 3+1 evler, bugün itibariyle 800 bin lira civarlarında geziniyor” ifadelerini kullandı.

Nilüfer Özlüce Mahallesi ile ilgili de örnekler veren Çelebi, “ Bu bölgedeki arsa fiyatlarının 2019 yılında 2500, 2020 yılında 4200, bugünlerde 7-8 bin TL’ler bandında olduğunu, bunun yanı sıra 2019’larda 500 bin lira civarlarında olan konut fiyatlarının 1 trilyon 300 bin liralara çıktığını görüyoruz” diye konuştu.

Hem malzeme hem arsa fiyatları uçtu

İnşaat malzemeleri olan demir, çelik kapı, beton, mdf, parke, fayans artış oranı, tavan boyası gibi kalemlerdeki inanılmaz artışlar, arsa maliyetlerindeki artışlarla birleşince konut fiyatlarındaki bu kaçınılmaz yükselişe sebep oldu diyen Çelebi, “Gayrimenkul yatırımı yapan yatırımcı, amortisman oranlarına çok önem veriyor. Amortisman oranları bugün konutta 250 ay, ticaride 180 ay. Örneğin 1 milyon 300 bin lira civarında bir rakama bugün Özlüce’den 3+1 daireli konut alan kişi, dairesini 2500-3000 civarlarında kiraya vermek istemiyor. Talebin de ön plana çıktığı bu süreçte kiralar 4500 ile 6000 arasında değişir hale geliyor” şeklinde konuştu.

1000 lira altında kiralık ev yok

Çelebi, önemli bir konuya daha, “Böyle bir durumda esas sorun dar gelirli vatandaşın başını sokabileceği bir ev bulması. Bugün artık Bursa’da istisnalar hariç 1000 liranın altında oturulabilir dediğimiz ev neredeyse kalmadı. Bitişik nizam denilen eski yapılarda dahi kiralar, bin 500 ile 2 bin liraya çıktığı görülüyor. Bütçesi dâhilinde başını sokacak bir konut bulamayan vatandaş bir şekilde gecekondulara geri dönecektir. Bu tehlikenin yaşanmaması için de vatandaşımıza yaşanılabilir alanların düşük maliyetle sunulması gerekmektedir. Gecekondulaşmanın nasıl tehlikeler doğurduğunu son yaşanan depremlerde üzülerek gördük. Şehir doğru kentsel dönüşümlerle yeniden dizayn edilmezse, acı sonuçları müşahede etmek durumunda kalabiliriz Şehrimizde çok kısıtlı bölgelerimiz var. Az önceki sebeplerden dolayı buraların da gecekonduya, kaçak yapılaşmaya kurban gitmesini görmek istemiyoruz.” sözleriyle dikkat çekti.

Dönüşüm sadece yıkıp yapmak değil

Kentsel dönüşüm konusunda topyekûn fedakârlık gerektiğini vurgulayan Başkan Çelebi, “Hak sahipleri oturduğu evin daha sağlıklı bir eve dönmesi için fedakârlık yaparsa, devletimiz verdiği destekleri daha da artırırsa, belediyeler de sağlıklı yaşam projelerinin önemini halka daha doğru anlatabilirse, rantsal dönüşüm değil de gerçekten kentsel dönüşüm modelini hep beraber benimsemiş olur ve bu şehrin pek çok sıkıntısından kurtulmuş oluruz. Dönüşüm sadece yıkıp yapmak değildir. Dönüşümü öncesinde vatandaşımıza doğru aktarmak durumundayız. Dönüşümün bina dışında otoparkı, yolu, okulu ile sosyal bir dönüşüm olması için herkes elinin taşın altını koymalıdır” dedi.

Sorumluluk hepimizde 

TOKİ’nin ülke genelinde orta ve alt gelir seviyesindeki halkımız için konut üretmesini doğru bulduğunu ifade eden Başkan Çelebi, şunları söyledi: “Eğer bu konutlar üretilmeseydi günümüzdeki rakamların çok daha üstleri konuşulurdu. Sosyal devlet ve sosyal belediyecilik anlamında ivedilikle vatandaşın ihtiyacını karşılayabilecek yeni planlı konutları üretmek, yeni planlı alanları oluşturmak gerekiyor. Aksi halde bu rakamlar çok daha yukarılara çıkacaktır. Sorumluluk sadece belediye devlet ve üreticide de değil, sorumluluk hepimizdedir.”

‘Öğrenciye kiralık daire yoktur’ demeyin

Gündemde olan öğrencilerin ev bulamama konusunda da görüşlerini aktaran Başkan Çelebi, “2019’larda ortalama 800-1000 lira bandındaki öğrenci daireleri, bugün bahsettiğimiz sebeplerden dolayı ortalama 1500 TL ve üzerinde seyrettiğini görüyoruz. Şu an şehrimizde konut fazlalığımız yok. Bununla birlikte kiralıkta da kısmen konut sıkıntısı yok. Öğrencilerin yoğun baskısı Ekim ayı içinde daha fazla hissedilecek ve bu dönemde gelecek öğrencilerimizi sıkıntıya düşürmeden şehrimizde onları ikamet ettirecek çözümleri bulmayı ümit ediyoruz. Bu anlamda hem mülk sahiplerine, hem meslektaşlarımıza hem de sektördeki paydaşlarımıza sesleniyorum; Lütfen öğrenciye kiralık daire yoktur demeyelim. Öğrenciler bizim geleceğimiz. Gençlerimize kendi çocuklarımız gibi sahip çıkmalıyız” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.