3D Maket’ten geleceğin mimarlarına tüyolar…

GÜNDEM

Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencileri tarafında kurulan Agora Öğrenci Topluluğu'nun bilgi paylaşımı amacıyla düzenlediği webinar dizisinin konuğu 3D Maket Genel Müdürü Nedim Yılmaz oldu.

Agora Öğrenci Topluluğu ve Mimarlık Bölümü ortaklığında düzenlenen webinara konuk olan ve geleceğin mimarlarıyla buluşan 3D Maket Genel Müdürü Nedim Yılmaz, mimarlık bölümü öğrencilerine maket yapımı hakkında bilgiler verirken, 3D Maket’in Bursa’daki atölyesini öğrencilere tanıtarak sanal ortamda gezdirdi.

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Özlem İkizler’in de katıldığı ve Agora Öğrenci Topluluğu başkanı Hülya Bengisu Ayten’in moderatörlüğünde gerçekleşen webinara mimarlık bölümü öğretim görevlileri, Agora Öğrenci Topluluğu’na üye öğrenciler ve çok sayıda mimarlık bölümü öğrencileri katıldı. Düzenlenen webinarda konuşan Nedim Yılmaz tecrübelerini ve maket yapımında dikkat edilmesi gereken noktalar ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Kendisinin de makine mühendisi olduğunu belirten ve maket yapımı ile ilgili çalışmalarına öğrencilik döneminde başladığını ifade eden Nedim Yılmaz, “3D Maket’i mezun olduktan hemen sonra 2010 yılında kurdum. Kuruluşumuzdan bu yana geçen sürede üretimimizi 12 kat arttırdık. 2010’da ilk iki ayda bir maket yaparken, şuanda ayda 6 veya 7 maket yapabiliyoruz. 2020 yılında yurt dışına da ihracat yapmaya başladık” dedi.

“MAKETÇİLİK, KENDİNİ ANLATMA İHTİYACINDAN DOĞDU”

Maketçiliğin insanların kendini anlatma ihtiyacından ortaya çıktığını söyleyen Nedim Yılmaz, “İnsan varoluşundan itibaren kendini ifade etme ve anlatma ihtiyacı duydu. Bu anlatma isteği farklı şekilde ortaya çıkabiliyor. Bizim icra ettiğimiz meslek de dünyanın en eski meslekleri arasına giriyor. İnsanlar modeller tasarlayarak, malzemelerle maketler yaparak veya çizerek kendilerini anlatmaya çalışmışlardır. Milattan önce 210 yılında Çin’in ilk hükümdarının mezarını koruyan toprak askerler de bir makettir. Heykel olarak adlandırılırsalar da ana çatısı makettir. Tarihin diğer dönemlerinde çeşitli medeniyetlerde seçkin aileler eğitim amaçlı çocuklarına böyle modeller yapıyorlardı. Sarayların, kalelerin yapılış aşamalarından önce modellerle sunum yapılırdı. Yeni maketçiliğin eski versiyonları olarak adlandırılabilir” şeklinde konuştu.

“UZUN SÜRELİ BAŞARININ SIRRI DÜRÜSTLÜKTEN GEÇİYOR”

Öğrencilerden gelen soruları atölyesindeki maket uygulamaları üzerinde cevaplayan Yılmaz, atölye gezisinde malzemelerin kullanımları hakkında da ipuçları verdi. Sürdürülebilir başarının dürüst olmaktan geçtiğini söyleyen Nedim Yılmaz, “Uzun süreli başarı sağlamanın yegâne temeli alınan işin zamanında teslim edilmesidir. Bir diğer önemli nokta ise yaptığınız işi sevmelisiniz. Ancak böyle başarılı olabilirsiniz” diye konuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.