TÜGEM Bursa’dan değerleme semineri

EMLAK

TÜGEM Bursa'dan değerleme semineri

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Bursa Şubesi tarafından Gayrimenkul Değerleme Yöntemleri semineri düzenlendi.

TÜGEM Bursa Şubesi gerçekleştirdiği eğitimlerle, gayrimenkul sektör temsilcilerini ve paydaşlarını bilgilendirmeyi sürdürüyor.

Son olarak gerçekleştirilen eğitimin konusu ise “Gayrimenkul Değerleme Yöntemleri” idi.

Fatih Sultan Mehmet Caddesi üzerinde yer alan Workinton isimli mekanda gerçekleşen seminere; TÜGEM Bursa Şubesi Başkanı Göksel Birsen, Çınar Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kasap’ın yanı sıra üyeleri ve sektöre temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TÜGEM Bursa Şubesi Başkanı Göksel Birsen, TÜGEM Bursa’nın çalışmaları ve gelecek dönem etkinlikleri ile sektörde yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

Gayrimenkul ve inşaat sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendiren ve satışlarla ilgili rakamlar veren Birsen, Ağustos ayında Türkiye genelinde 110 binin üzerinde bir satış sağlandığını belirtti. Bursa’da bu sürede 3 bin 689 rakamında satış gerçekleştiğini hatırlatan Birsen, bu satışların bin 119’unun Nilüfer’de, 736’sının Osmangazi’de, 367’sinin Yıldırım’da ve 285’inin de İnegöl’de yapıldığına işaret etti.

Bursa’da bin 244 tane ilk satış 2 bin 445 tane de ikinci el satışın yapıldığını dikkat çeken Göksel Birsen, “3 bin 604 tane yabancıya satış yapılmış ülke genelinde. Bursada yabancıya yapılan konut satışı 228. Yabancıya satışta, İstanbul birinci sırada, sonrasında ise Ankara, Antalya, Yalova ve Bursa geliyor. Yabancı konut Dinamobet alımında ilk sırada Irak, sonra İran ve Rusya geliyor. Bursa özelinde yüzde 40 Kuveytliler ilk sırayı alıyor” dedi.


EN SIK KULLANILAN YÖNTEM EMSAL KARŞILAŞTIRMA

Göksel Birsen’in yaptığı açış konuşması ve verdiği bilgilerin ardından seminere geçildi. Seminerde konuşan Çınar Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kasap, gayrimenkul değerlemesininuluslararası standartlarda üç ana başlıkta toplandığına işaret etti. Kasap, “Bunlardan biri emsal karşılaştırması, ikincisi emtiayı ya da varlığı yerine koyabilme maliyet unsuru, üçüncüsü de gelir getiren; dükkanlar, oteller gibi yerlerde kullanılan değerleme yöntemi” diye konuştu.

Bu yöntemler arasında en sağlıklı ve en rahat kullanılan yöntemin emsal karşılaştırması olduğunu dile getiren Mehmet Kasap, “Emsal karşılaştırması için gayrimenkulü yerinde görüyoruz, fiziksel ve çevresel özelliklerini değerlendiriyoruz. Ulaşım, nüfus yoğunluğu, ekonomik gelir seviyesi vs. gibi etkenler bu değerlendirmelerin içine giriyor. Gayrimenkulün imar durumu, değerlemedeki unsurlardan biri. Ön çalışmalar bittikten sonra, rayiç bedel belirleme çalışması. Detaylı piyasa çalışması yapılması, beklentilerin tespiti ve en sonda da bütün bunların tek bir potada uzmanlar tarafından değerlendirip, raporlanması kısmı geliyor. Genel olarak değerlendirme çerçevesi bu” ifadelerini kullandı.

 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.