Hizmet ihracatında fırsatlar kapıda

EMLAK

Son dönemde ihracatta rekorlar kıran Türkiye’nin hizmet ihracatı noktasında da büyük bir potansiyele sahip olduğu, bu doğrultuda gayrimenkul değerleme hizmetinin bir fırsat alanı olarak değerlendirilebileceği kaydedildi.

Türkiye’nin 7 bölgesine yaydın 8 bölge müdürlüğü ile ülke genelinde SPK ve BDDK onaylı gayrimenkul değerleme hizmeti veren Çınar Değerleme ve Müşavirlik, Londra merkezli  RICS  Kraliyet Sertifikalı Ölçmeciler Enstitüsü’nden sertifika alarak hizmet ihracatı konusunda atağa kalktı.

Londra merkezli RICS Belgesi almaya hak kazanan Çınar Değerleme ve Müşavirlik, uluslararası standartlarda değerleme hizmeti ile dünyaya açılıyor. Firma Genel Müdürü, MRICS İsmail Duyar, mal ve hizmet ihracatlarını gelişmiş ülkeler seviyesine taşıyabilmek için gerekli tüm çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

2005 yılında kurulan Çınar Değerleme ve Müşavirlik A.Ş.’nin Sermaye Piyasası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından gayrimenkul değerleme yetkisi almış bir firma olduğunu söyleyen İsmail Duyar, firmalarının faaliyet alanlarını anlatarak, “Borsaya kote olan firmaların aktifindeki varlıkları değerliyoruz. Bir de bankaların teminat olarak kullanacağı gayrimenkul ve menkulleri raporluyoruz. SPK’da firmaların hisse senetleri bizim yazdığımız raporlara göre işlem görür veya bankalar bizim yazdığımız raporlara göre kredi kullandırır. Yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda, Adalet Bakanlığı’nda, kamuda birçok yetkimiz var” dedi.

8 bölgede 63 il genelinde çalışanlarının olduğunu ve 120’si kadrolu, 250’si de “çözüm ortağı” denilen taşeron firmalarda olmak üzere  toplamda 370 çalışanları olduğunu belirten Duyar, “Gerek ISO gerekse de SPK ve BDDK gibi bağımsız idari otoritelerden alınabilecek tüm sertifikaları ve yetkileri alan firmalardan birisiyiz” diye konuştu.

Türkiye’nin  kilogram başı ihracatının değerini yükseltmeye çalışan bir ülke olduğunu belirten İsmail Duyar,  Çınar Değerleme ve Müşavirlik olarak, ürün ihracatına alternatif olarak Türkiye’de artık hizmet ihracatı da yapılabileceği kanısıyla yola çıktıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bir çok ülkeye hizmet sunabiliriz”

“Biz diyoruz ki;  ‘Gerek komşu ülkelerde gerekse gönül dünyamızda gerek kalkınmaya ihtiyaç duyan Afrika ülkelerine neden gayrimenkul değerleme hizmetleri sunulmasın?’  Bu kapsamda firma olarak 2011 yılından beri  Londra merkezli  RICS  Kraliyet Sertifikalı Ölçmeciler Enstitüsü’nün bir üyesiyiz. Bu enstitü, kraliyet standartlarına göre ölçme, değerleme yapan mühendisler, değerlemeciler, gayrimenkul işiyle uğraşanlar gibi meslek dallarını lisanslar ve onları kendi standartlarına regüle eder. Şirket Ortağımız Mehmet Kasap Bey de şimdi lisansını aldı ve biz RICS tarafından regüle edilmiş firma unvanını almaya hak kazandık.

“İhracatımızı gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmaya çalışıyoruz”

Bu belgeye sahip olan firmalar, yalnızca Türkiye’de değil dünya çapında da Londra merkezli uluslararası standartlara uygun raporlar yazacağını peşinen taahhüt eder. Commonwealth denilen eski kraliyet ülkelerinde hizmet ve mal satımında kişinin aldığı MRICS unvanı ve şirketin sahibi olduğu unvanın çok büyük katkısı vardır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dahi bir çok gayrimenkul profesyoneli RICS üyesidir. Cumhuriyetimizin 100. Yılındayız. Biz firma olarak çok heyecanlıyız. Bursa organize sanayi bölgesi başta olmak üzere pek çok konuda öncülük yapmış bir şehir, bu alanda da öncülük yapabiliriz. Ben parasız yatılı olarak okudum, beni devletimiz okuttu. Ben bu ülkeye bana kazandırdıklarını borçluyum. Öyleyse ben ülkemin sunduğu mal ve hizmetleri muasır medeniyetler seviyesine ve hatta daha yukarılara taşımakla görevliyim. Bu noktada üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.”

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.