Sürekli gelişen ve değişen teknoloji, insanları iş yapış şekillerinde ciddi değişimlere zorluyor. Dijital dünyanın önemine özellikle pandemi sürecinde çok yakından şahitlik ettik. Gayrimenkul sektörü de bu sürece en hızlı uyum sağlayan sektörlerin başında geldi.
Gayrimenkul alma ya da satma niyetinde olan insanların yüzde 90’ının ilk temasını internet ile yaptığı gerçeğinden hareketle, sektör temsilcilerine, gayrimenkulde sosyal medyanın önemini ve nasıl kullanılması gerektiğini sorduk.
RIDVAN HASIRCI GAYRİMENKUL FİRMA SAHİBİ RIDVAN HASIRCI:
Artık yeni bir çağ olan dijital çağın içerisindeyiz. Dijitalleşme ve teknoloji hayatımızın her alanında. Özellikle büyük şehirlerde hayat çok hızlı akıyor. İş yaşantısının içinde birçok şeye vakit ayırmakta zorlanıyorsunuz. Haber alma, bilgi edinme, alışveriş yapma, iletişim ve haberleşme amaçlarıyla internet kullanan insanlar, gayrimenkul alımı ya da satımı için de internetin nimetlerinden faydalanıyor.
İstatistikler göstermektedir ki gayrimenkul alma ya da satma niyetinde olan insanların yüzde 90’ı ilk teması internet ile yapıyor. Ayrıca internet üzerinden detaylı araştırma yapan kullanıcılar, gayrimenkul ofisleri ya da danışmanları ile iletişime geçiyorlar. Bu nedenle gayrimenkul sektörü için dijital pazarlama bilinmesi ve uygulanması zorunlu bir aksiyon.
İster kendi kullanım ihtiyacı için olsun ister kira getirisi ya da yatırım amaçlı olsun gayrimenkul alıcıları satın alma kararı vermeden önce online araştırma yapıyor. Kapsamlı araştırmalar sonucu edindiği bilgiler ışığında tüketici, gayrimenkul alım niyetine de bağlı olarak seçtiği gayrimenkul hakkında daha detaylı bilgi almak, gayrimenkulü fiziksel olarak görmek ve nihayetinde satın almak için gayrimenkul aracısı ile iletişime geçiyor.
Potansiyel müşteri bulmaya yönelik dijital pazarlama faaliyetlerinden biri olan sosyal medya çoğu gayrimenkul profesyoneli tarafından kullanılmakta. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Youtube gibi ülkemizde çok kullanılan sosyal ağların doğru stratejiyle yönetilmesi sayesinde gayrimenkul satışlarının artması sağlanır.
Türkiye’de 54 milyon (Türkiye nüfusunun % 64'ü) sosyal medya kullanıcısı var. Bu durum göz önüne alındığında, (Türkiye'deki 16-64 yaş arası kullanıcılar ortalama olarak günde 7 saat 29 dakika internet kullanıyor. Bu sürede aktif sosyal medya kullanım oranı ise %81) sosyal medyada zaman harcayan kullanıcılara ulaşabilmek gayrimenkullerin pazarlaması açısından önem arz ediyor. Sosyal medya aynı anda marka bilinirliğinin artmasına ve tüketicide güven duygusunun gelişmesine de ciddi katkı sağlıyor.
KRİSTAL TÜRKİYE PLUS GAYRİMENKUL BROKER SİBEL TANER HACIOĞLU:
Günümüz dünyasında internet, modern ve hızlı iletişimin en etkin yöntemidir. Buna bağlı olarak sosyal medyanın artık hayatımızın her alanı ve her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de çok önemli bir yeri vardır. Dijital dünyanın gelişmesi ve her anımıza da eşlik etmesiyle birlikte sosyal medyanın gücü de artmış oldu. Buna bağlı olarak birçok pazarlama aktivitesinin yerini sosyal medya almış ve kolay ulaşılabilir yollar yaratmıştır.
Bu bağlamda gayrimenkul sektörü pandemi sürecinde sosyal medya kullanım oranına daha çok ağırlık vererek dijital dünyaya ayak uydurdu. Hızlı bir değişim yaşayarak, pazarlama aktivitelerinde sosyal medyanın gücünü kullanarak, kitlelere ulaşarak hızlı bir tanıtım sürecini tamamladı ve tamamlamaya devam ediyor. Biz bu sektörde varlık gösteren kurumlar olarak hedeflediğimiz kitlelere ulaşabilir ve ulaşılabilir olmamız açısından sosyal medyayı profesyonel ve etkin bir şekilde kullanmalıyız. Tüm işletmeler, özellikle de gayrimenkul sektörü mevcut pazarlama politikalarını gözden geçirmeli ve online ortama ağırlık vermelidir. Kurumlar dijital dünyada ne kadar varlıklarını gösterebilir ise o kadar fark yaratacak ve ön plana çıkacakladır.
Pandemi süreci ile birlikte gayrimenkul sektörüne birçok yenilik eklenmiş oldu. Müşterilerimiz ile en az temas ile en hızlı şekilde işlem yapabilmek ve mağdur etmemek anlamında olan bu yenilikler, sektörün durmamasına olanak verdi. Fiziksel olarak görüşme yerini online görüşmelere; tapu sürecine kadar olan imza süreci yerini e-yetki ve dijital imzaya bıraktı. Müşterilerimize sunduğumuz mülkle, drone çekimi ve online anlatımla yapıldı.
Biz Kristal Türkiye Plus Gayrimenkul olarak yenilikçi ve öncü olmayı amaç edindik. Gelişen ve değişen düzene uyum sağlayabilmek adına başladığımız günden bu yana tüm süreçlerimiz başarıyla devam etmektedir. Sosyal medyayı etkin kullanabilmek adına Profesyonel Sosyal Medya Ajansımız ile çalışmalar yapıyor ve tüm profesyonellerimize özel destek sağlıyoruz. Yetkilisi olduğumuz tüm portföylerimize sosyal medyaya özel video ve tasarımlar yapıyor, ek olarak da videolu tanıtımlar hazırlıyoruz. Müşterilerimize yerinde geziyor hissi uyandıracak şekilde tanıtım araçlarımıza videolu tanıtımlar ekliyoruz. Yer gösterimlerimizi canlı sunumlar şeklinde yaparak müşterilerimizin evden çıkmasına gerek kalmadan biz onları sunduğumuz mülkler ile buluşturuyoruz. Doğru hedef kitleye ulaşabilmek adına tanıtımlar yayınlıyoruz ve sponsorlu tanıtımlar çıkıyoruz.
DENİZ GAYRİMENKUL KURUCUSU MERAL TÜRKEŞ:
Sosyal medya tüm pazarlama tekniklerinin en önüne geçti. Özellikle pandemi sürecinde bunu çok daha iyi gördük. Şu anda Amerika’da cep telefonundan ev görüp alanların oranı, yüzde 90’ları geçmiş durumda. Bu oranın Türkiye’de de çok yüksek rakamlara ulaştığını düşünüyorum.
Faizlerin düşmesinden dolayı bu iki ay sektörümüz çok hızlıydı. Tapu müdürlükleri o kadar kalabalıktı ki hijyene hiç dikkat edilemedi. En azından web tapu başvuruları sayesinde sabah yoğunluklarından kurtulduk. Danışmanlık olarak, yeni dönemde insanlarla çok yakın temastan vazgeçildi. Yer göstermeye gidildiğinde herkes kendi araçlarıyla gitmeye çalışıyor. Yeni dönemde herkes kalabalıklardan kaçıyor ve maske kullanıyor. Dolayısıyla böyle bir süreçte teması tamamen ortadan kaldıran online yöntemlerle iş yapmanın önemi artmış oldu.
Biz de elimizden geldiğince bu sürece uyum sağlamaya ve sosyal medya konusunda halkı bilgilendirici bilgiler vermeye çalışıyorum. Bununla birlikte gayrimenkullerimizi tanıtmak amacıyla video ve görüntüler çekiyorum. Bizim sektörde öneminin zamanla daha da artacağını düşündüğüm sosyal medyaya herkesin uyum sağlaması, sektörün gelişimi açısından iyi olacaktır.