Covid değişim ve talep yarattı

DİĞER

Pandemi döneminde filtrelenmemiş yada taze olmayan havanın aynı şekilde iç mekâna verilmesinin bulaş riskini arttırdığının gündeme gelmesi, havalandırma ve iklimlendirme sektöründe de bir takım değişimlere sebep olurken talebi de arttırdı.

Pandemi sürecinde, klimanın virüsü yayacağı endişesiyle klima kullanmaktan kaçınanlar bulunduğu ortamı virüs riski olmadan havalandırmanın yollarını aradı. Üreticiler pandemi ile birlikte özellikle filtre tarafında çok büyük bir talep ile karşı karşıya kaldı. Covid-19, yeni virüsel tehditlere karşı iklimlendirme sistemlerinde yeni dizaynların, yeni ürünlerin ve yüzde 100 taze havalı iklimlendirme sistemlerin kullanımının artacağını göstermiş oldu.

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği BŞK. Mehmet Şanal

Yaşanan pandemi süreci bizlere oluşabilecek yeni virüsel tehditlere karşı iklimlendirme sistemlerinde yeni dizaynların, yeni ürünlerin ve %100 taze havalı iklimlendirme sistemlerin kullanımının artacağını gösterdi. Sektör olarak bu gelişimleri yakından takip ederek yeni ürün geliştirme hazırlıkları yapıyoruz.

Özellikle hastanelerde kullanılan hijyenik ortam cihazlarını ve çok gelişmiş filtre teknolojilerini sektörümüz üretiyor. Üreticiler pandemi ile birlikte özellikle filtre tarafında çok büyük bir talep ile karşı karşıya kaldı. Bu dönemde sektörümüz hem iç Pazar için hem de ihracat için yoğun bir çaba içerisinde çalıştı. Filtre üretimi ile hijyenik cihaz ihracatında ciddi artışlar kaydet-tik. Avrupa önümüzdeki yıllarda iklim krizinin ve hava kirliliğinin etkilerinin önüne geçmek için bazı standartlara geçiyor. Sektörümüz gereken standartlarda üretim yapmayı sürdürüyor. Artık Avrupa’da bazı gazların kullanılması yasak. Doğayı, insanı ve kentleri koruyan teknolojileri kabul ediyorlar. Biz de sektörümüzde faaliyet gösteren 30’u aşkın AR-GE merkezimizle bu standartları yakından takip ederek bu pazar için gerekli standartta üretim yapıyoruz. En büyük rakibimiz olan Çin pandemi sonrası güç kaybediyor. Bu açığı biz tamamlayacağız. Kapalı mekânlardaki havalandırma kalitesi gerekli ölçülerde sağlanamıyorsa koronavirüs tüm insanlar için daha büyük tehlikeler oluşturabiliyor. Özellikle filtrelenmemiş ya da taze olmayan havanın aynı şekilde iç mekâna verilmesi bulaş riskini artırarak salgının yayılmasını hızlandırıyor. Çok sayıda kuruluş da çalışmalarını aksatmadan devam ettirebilmek için iklimlendirme ve havalandırma sistemlerini bu dönemde yenilemeye çalıştı. AVM’lerimiz başta olmak üzere vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu sosyal alanlarda işletme sahipleri gerekli önlemleri aldı ve almaya devam ediyor.

Makro Isı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çakmaker

Dünya genelinde sağlık örgütlerinin ve ülkemizdeki birçok kuruluşun bu soruya net bir cevap vermesi neredeyse imkansızdır. Elbette bu konuda tedbirler alınması önem arz etmekteydi. Her konuda tedbirli bir hayata geçiş yaptığımız bu dönemde, klima ve havalandırma sistemlerinin tedbir amaçlı kapanması olası riskleri en aza indirmek için doğru bir karardı. Özellikle avm ve hastahaneler gibi ortak kullanım alanlarının kurulu sistemleri taze ve temiz hava kaynağı kullanıp kullanmadığı konusunda toplumu riske atmamak için Kontrol edilmesi gündeme geldi. Pandemi dönemi hemen hemen her alanda kapatılan klima ve havalandırma cihazları yaşamı olumsuz etkiledi. Zira alışveriş merkezleri havalandırma ve klima sistemleri kapalı olduğu için müşterileri mağazada tutamadılar.

Tam bu noktada kapalı alanlarda havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha gündeme geldi. Taze hava ile desteklenen kapalı alanlar daha güvenli bir ortam sunmakta ve yaşam kalitesini artırmaktadır. Pandemi sonrası mevcut binalarda iklimlendirme sektörü olarak alınması gereken önlem ve revizyonlar gündeme gelmiştir. Özellikle TMMOB Makine Mühendisleri Odası sektörün birçok derneği ile kurduğu teknik kurul, uluslararası bağlı bulunulan sektör derneklerinin (ashrae, rehva) konu hakkındaki bilgilendirmelerini de göz önüne alarak, alınması gereken önlemleri açıklayarak toplumu bilgilendirmişlerdir. Öncelikle coronavirüsün yayılma yollarından dolayı tesisatta alınması gereken önlemlerin, havalandırma ekipmanları, çalışma ve hava dağıtım şekilleri, ısıtma, soğutma tesisatları ve tuvaletlerde alınması gereken tedbirler olduğunu görürüz. Amaç, oluşan bulaşın, bina içindeki yoğunluğunu azaltmak ve biran evvel binadan uzaklaştırmaktır. Bu revizyonların yapılması mevcut bir binada hem inşayı imkân olmayışı hem de yüksek maliyetlerden dolayı komple değişim şeklinde yapılamadı. Hayatın normal akışına dönmesi için mevcut sistemlere ilavelerle veya iyileştirmelerle önlemler alınmaya başlanmıştır.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.