İçmimariyi her mekanın ihtiyaç duyduğu bir dinamik olarak tanımlayan İçmimarlar Odası Bursa Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Nur Gül Arslan Aydın, şartlara uygun standartlardaki tasarımların yaşam kalitesini artırdığını söyledi.
“Eğer içmimari diye bir şey olmasaydı ve ergonomi uygulanmıyor olsaydı, hayatımızda ne özel bir mekan ne de kaliteli zaman geçireceğimiz ortamlar olmazdı” diyen Aydın, “İçmimari, her ne amaç için kullanılacaksa o mekana; fonksiyonlarını yapmakta gerekli olan nitelikleri sunma ve ihtiyaçları karşılama, amacına hizmet eden tasarımı estetik kaygı ile yapmaktır. İç mekanlarda yaşanması istenen ambiyans içmimari müdahaleler ile sağlanır” şeklinde konuştu.
EN AKTİF AKTÖR
İçmimarinin, inşaat sektörünün en aktif ve aranan aktörlerinden biri olduğunu vurgulayan Aydın, günümüzde hiç alan kaybı olmaksızın, en kullanışlı mekanları optimum değerlerle ve estetik çözümlerle sunmanın sektörde firmaların ilk hedefi olması gerektiğini söyledi.
MEKÂNSAL VE ALANSAL ÇÖZÜMLER
Japonya’da halkın yüzde 70’inin ortalama 45 metrekare dairelerde, yüzde 10’unun ise daha küçük dairelerde yaşadığını hatırlatan Aydın, kayıp alanların olmadığı ihtiyaca yönelik, işlevsel ve kullanıcıyı mutlu etme amacı güdülerek düşünülmüş ve tasarlanmış evlerin önemli olduğunu belirtti. Net 120 metrekarede olduğu halde, verimsiz alanlardan ötürü sığılmakta sorun yaşanan evlerin hayatımızda olduğunu aktaran Nur Gül Arslan Aydın, çözümü şöyle anlattı;
“Bu sorunun farkında olan mimar ve müteahhit firmalar, içmimariye gereken önemi projelerinde vermektedirler. Eskiden daireler plan üzerinden satılırken, bugün; önce numune daireler yapılıyor ki alıcı bittiğinde nasıl olacağını görsün, ne kadar kullanışlı olduğuna ikna olsun ki orayı tercih etsin. Evlerdeki en önemli ihtiyacın depolama olduğu yadsınamaz bir gerçek. Artık üst gibi orta segment konutlarda bu ihtiyaçlar fazlasıyla düşünülüyor ve evlerde kilerler yapılıyor. Mutfaklar olabildiğince kullanışlı, odalar ise ne eksik ne fazla yapılıyor. Ebeveyn banyolu, giyinme odalı yatak odaları, dolapları hazır diğer odalar ve hatta ankastresi de dahil edilmiş mutfaklar, anahtar teslim halde artık kullanıcıya sunulmakta.”
TERCİH EDİLEN DÜZENLEMELER
Nur Gül Arslan Aydın, evlerde ise bu aralar en çok tercih edilen, alan kazandıran ve yaşam kolaylaştıran bazı düzenlemeleri şöyle sıraladı;
Evin ana girişi salondan olan evler: Böylelikle antre için yer kaybı olmuyor.
Açık mutfaklar: Mutfak, yemek alanı ve salonu çok daha az metrekarelerde birleştirdiğinden harika çözüm sunuyor.
Salondan odalara dağılım: Hol veya koridorların yokluğundan kazanılmış alanlar!
Çamaşır ve kurutma makinası için ayrılmış optimum çamaşır alanları: Banyolarda hatta mutfaklarda yer alan çamaşır makinelerine son! Artık onların da duvarlarda gömülmüş yerleri var. Yanlarında ütü masası, süpürge, ütü, hatta bilimum temizlik malzemelerini de barındıracak yer var.
Duvara gömme olarak monte edilmiş ana giriş kapısı yanında yer alan ayakkabılık ve portmantolar: Nereye koyacağınızı düşündürmeyen artık çoğu müteahhitin müşterisine sağladığı ayrıcalıklardan biri.
Eşiksiz zeminler: Engelliler ve yaşlıların da tasarıma düşünülerek dahil edildiği eşiksiz zeminler, ıslak zemin döşemelerinin tabliyelerinin inşa sırasında düşük dökülmesiyle yapılıyor.
Bina altlarında, her daire kullanıcısı için özel ayrılmış depolama alanları: Evde yer yok diye üzülmeye gerek yok. Artık yeni yapılan projelerde bu olanak da mümkün kılınmakta.
Dolap harici saklama çözümleri: Yatak ya da koltuk bazaları eski zamanlardan beri hep harika birer alternatif oldular. Dolaplarda kullanışlılığı sağlayan bir çözüm; çekmeceler: Mutfak, banyo veya giyinme dolabınızda olsun 80cm’den aşağı alanlarda raf yerine her zaman çekmece sistemini tercih edin. Çünkü eğilmekten ve arkasında gizli kalana ulaşamamaktan sizi kurtaran bir çözümdür bu.
Kapı yerine perde veya seperasyon kullanımı: Giyinme odaları gibi yerlere kapı yapıp alan kaybetmektense, sürgüyü yapacak kadar müsait duvar varsa sürgülü kapı; yoksa şayet boncuk perde gibi çeşitli seperasyonlar tercih edebilirsiniz.