İç mimari tasarımlarda 2024’ün trendi: Doğal ve ferah mekânlar

DEKORASYON

Heyecan verici değişikliklerin yaşandığı 2024 yılında yaşam alanları doğal, şık, rahat ve fonksiyonel hale dönüşmeye devam ediyor. Konunun uzmanları ön plana çıkan gelişmeleri gazetemizle paylaştı.

Ali Gözütok / İç Mimarlar Odası Bursa Şube Bşk.

Doğal malzemelerin kullanımı ve sürdürülebilirlik ile renklerin cesur kullanımı 2024 yılına damga vurdu diyebiliriz. Pandemi süreci ile birlikte başlayan ve insanların iç mekanlarda geçirdikleri uzun süreler, ihtiyaçları karşılamak adına mekanların daha fonksiyonel olmasına ve minimalist tasarımlara ağırlık verilmesine yol açtı. İnsanlar bu süreçte daha esnek yaşam alanlarına ihtiyaç duyarken bu durum farklılaşma isteklerinden doğan tekstürle kişileştirmelere ağırlık verildi. Doğal malzemelerin kullanımı insanların kendini daha iyi hissetmesi adına çok öne çıktı. Sürdürülebilir olması konusu ise karbon ayak izini azaltarak, insanlığın geleceği açısından hayati yer tutuyor. Bu durum uzun yıllar devam edecek gibi de görünüyor. Kısaca 2024’te ön plana çıkan unsurları, doğal ve sürdürülebilir malzemeler, canlı ve cesur renkler, minimalizm ve fonksiyonellik, esnek yaşam alanları ile dış mekan bağlantısı olarak özetleyebiliriz.

Gizem Durkan / MimArt Mimarlık

Genel olarak bu sene ve önümüzdeki seneler iç mimariye etkisini bırakacak olan “sessiz lüks” dediğimiz bir trend var. Bunu da göz yoran renkler desenler detaylar yerine daha sakin tonlara ve özel parçalardan oluşan minimalist bir tarza geçiliyor gibi düşünebiliriz. Hareketli mobilyalar için sofistike formlar yerine döşemesini değiştirip uzun süre kullanabileceğimiz hatlar, sakin desensiz zamansız parçalar var. Ahşabın her tonunu görebiliyoruz ama meşeler bu sene biraz daha ceviz tonları, koyu tonlara yerini bırakmaya başladı. Renk olarak en çok kiraz kırmızı diye nitelendirebileceğimiz tonu görüyoruz eskisi gibi renk cümbüşleri yok. Son zamanlarda özellikle pandemi sonrası, eskiden sadece belli bir kesimde olup şuan her kesimi etkisi altına olan sanat eseri tablolar yer alıyor. Artık bir markaya ait obje yerine sanat eserine evlerde yer verilmeye başlandı.

Nehir Özbey / Nehir Özbey İçmimarlık

Mekana derinlik ve karakter kazandıran 3 boyutlu dokular hakim, kumaşlarda dokulu yüzeyler ön planda. Doğal kumaşlar pamuk, keten, yün oldukça popüler. Malzemelerin doğal olmasının yanı sıra trend renkler de hep doğadan ilham alınan şeftali, sarı, yeşil, kahverengi, buz mavisi gibi renkler oluyor. Yine doğal kıvrımlı formlar uzun zamandır olduğu gibi trendini sürdürüyor ve uzun süre kalacak gibi gözüküyor. Doğal ve çağdaş tasarımları geleneksel ile harmanlayarak eklektik bir tasarım ortaya çıkarıp mekana istediğimiz o karakteri kazandırmak ise günümüzde çok popüler olan başka bir yaklaşım. Sürdürülebilirlik, hayatın her alanında olduğu gibi iç mekanda da gittikçe daha da önem arz eden bir konu haline geldi. Sadece estetik ve fonksiyonellik değil artık çevreye duyarlı tasarımlar yapmak da çok önemli. Çevre dostu malzeme kullanmaya gayret ediliyor.

Sait Faruk Eligür / Sfe İç Mimarlık

2024 ve sonrası için iç mimaride minimalist ve sürdürülebilir yaşam alanları ön plana çıkıyor. Minimalizm akımında vurgulanan “az çoktur” ilkesi günümüzde izlerini devam ettiriyor. Şehir yaşamının getirdiği sınırlı alanlarda maksimum ihtiyacı ve konforu sağlayan modüler, çok amaçlı ve işlevsel mobilyalar küçük alanlarda büyük verimlilik sağlamakta. Sürdürülebilirlik açısından doğal taş ve ahşap kullanımına önem veriliyor. Sade ve yalın tonlar hala popüler olsa da belirgin renklerde yapılan vurgular ve çeşitli dokular kullanılarak mekana derinlik kazandırılıyor. Bu estetik, fonksiyonel ve şık görünümün yanında doğal ışığı ve esnek yaşam alanlarını maksimuma çıkaran büyük pencereler ve açık plan düzlemleri kullanılarak aydınlık ve ferah atmosfer sağlanıyor. Bu trendler hem işlevselliği hem de mekanın karakterini ve özgün tasarımını ön planda tutmayı amaçlıyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.